Търси се законов начин да се изплатят дължимите на „Автомагистрали-Черно море“

Изпълняващият длъжността председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Ивайло Денчев заяви пред журналисти, че се търси законов начин да се изплатят дължимите на „Автомагистрали-Черно море“ средства за ремонта на магистрала „Тракия“ и допълни, че и актуализацията на бюджета би помогнала на „фирите, на които нямаме превъзлагане, да платим нормално и да работи системата“.

Днес работници от „Автомагистрали-Черно море“ протестираха в София и страната заради неразплатени над 36 милиона лева за ремонта на автомагистралата. До момента е забавено изплащането на заплати в размер на над 7,5 млн. лева и принудително е спряна работата във всички звена. Предстоят съкращения на служители. Според протестиращите през последния месец заплати не са получили близо 800 човека, като това продължавало вече четири месеца. Освен това плащанията към доставчиците на горива и строителни материали също закъснявали.

Фирмата си е свършила добре работа, с изключение на това закъснение и неудобствата, които създаде на българските граждани, и в момента ние й създаваме неудобство, защото тя си търси парите, коментира служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. Тя добави, че фирмата е станала жертва на договор, който е свързан с наддоговаряне от държавната „Автомагистрали“.

Нашето търговско дружество си е позволило да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране в бюджета, допълни министърът. Това, по думите на министъра, поражда сериозен юридически проблем, защото такива договори с неосигурено финансиране са нарушавали множество закони. Комитова заяви, че по тази причина ведомството ще отправи питане до прокуратурата доколко договорът е състоятелен и дали по него ведомството има право да плаща. Ако имахме парите и платим, влизаме в хипотеза да нарушим няколко закона, заяви министърът и допълни, че в момента пари няма и се чака актуализация на бюджета. Министърът отправи упрек към предишните управляващи и попита как те са мислили да решат този процес, защото „в реалния живот аз, ако нямам пари, не си възлагам строителство“.

Министърът каза, че подобни случаи има много и напомни, че ведомството иска бюджет от 1,5 млрд. лева, за да си разплати всички сметки за тази година.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button