В Творителница О’Писменехъ показват изложба за личността и делото на Гутенберг

В Галерията на АРТ център 3 – Творителница О’Писменехъ, на 3 февруари ще бъде открита изложба за личността и делото на – Йоханес Гутенберг.

На 3 февруари 1468 г. от този свят си отива Човекът, който промени света – Йоханес Гутенберг – създател на системата за тиражиран книгопечат и поставил началото на индустриалната и просветна революция в света.

През 2001 г. Гутенберг е обявен за Личност на второто хилядолетие, а 2018 г. е обявена за Година на Гутенберг, по повод 550 г. от смъртта му и 620 г. от рождението му и беше отбелязана в цяла Европа с множество събития посветени на живота и делото на този велик човек.

Единственото събитие в България, което отбеляза тази годишнина, беше изложбата „Преди Гутенберг и след това“, която създадох в Творителница О’Писменехъ! – Плевен, със съдействието на Община Плевен и Регионален исторически музей – Плевен, където беше експонирана. Същата година изложбата беше експонирана в Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – София и Регионална билиотека „Стоян Чилингиров“ – Шумен.

Настоящата изложба в Творителница О’Писменехъ! е една малка част от цялата, с която отбелязваме 3 февруари и даваме възможност на плевенската публика да се запознае с личността и делото на Йоханес Гутенберг.

Заповядайте от 3 до 28 февруари в Галерията на АРТ център 3 – Творителница О’Писменехъ!,
ул. Петко Каравелов 8А – Плевен.

Източник:
Facebook
Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини!

Свързани статии

Back to top button