Утре се навършват 80 години от рождението на Гена Димитрова

Музеят в Плевен пази спомен за певицата в специална експозиция

Утре се навършват 80 години от рождението на Гена Димитрова. Регионалният исторически музей в Плевен пази спомен за световноизвестната оперна прима в специална експозиция. Прочутата артистка е родена на 6 май в плевенското село Беглеж, а музейната колекция е създадена чрез дарение на нейните роднини.

Детски портрет на Гена Димитрова и изглед от родното село посрещат посетителите на музея. Съхранена е личната й Книга по астрология, очила, огърлица, брошка, часовник, тюрбан – лични вещи, пред които посетителите се спират дълго, каза музейният специалист.

Професионалният път на певицата е представен със снимки от роли и чрез престижните й награди. Музеят показва първото голямо отличие на Гена Димитрова от 1970 г. – Първа награда от Четвъртия международен конкурс за млади оперни изпълнители в София, както и „Голям Платонов Нобел на ХХ век за върхови постижения в оперното пеене“ от 2002 г. Въздействат на гостите в музея костюм от операта „Турандот“, с който Гена Димитрова е гостувала на сцената на Метрополитен опера, сценичен тоалет от „Джоконда“, концертни рокли.

Всички експонати са подредени на фона на огромни фотоси от салона на Софийската опера – началото на творческия път на звездата, от „Арена ди Верона“ и от Миланската скала – театрите с нейните върхови постижения в изкуството. В музейната зала звучи гласът на оперната дива – изпълнения на арии от операта „Аида“ на Верди, допълни Анелия Първанова.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button