В Медицинския университет в Плевен 12 студенти и двама преподаватели са позитивни с коронавирус

В Медицинския университет в Плевен към момента 12 студенти и двама преподаватели са позитивни с коронавирус, съобщи ректорът на висшето училище, проф.д-р Славчо Томов.

Този нисък процент на заболеваемост е доказателство, че в сложните условия на пандемията, са взети адекватни мерки за опазване здравето на над 3000 студенти и около 500 преподаватели във висшето училище, подчерта ректорът.

Стартирахме летния семестър със смесена форма на обучение – всички лекции бяха в условия на електронна среда, а практическите занятия по медицина – чрез редуване – две седмици присъствено и две седмици в електронна среда, поясни той. Ситуацията е много динамична и винаги сме готови при влошена обстановка да преминем изцяло в електронна форма на обучение, изтъкна ректорът.

Проф. Томов отбеляза, че са организирали ваксинационна програма за преподавателите – около 30 на сто от тях досега са си поставили ваксина. „В процес на разговори сме с РЗИ-Плевен да организираме ваксиниране на нашите студенти. Имаме списъци на желаещите. Според проучване, по-голямата част от студентите искат присъствена форма на обучение“, допълни проф. Томов.

Ректорът посочи, че въпреки пандемията имат около 220 новоприети чуждестранни студенти от 30 държави, което показва, че университетът е с авторитет в Европа и света и интересът към него не е спаднал в условията на пандемията. При български студенти изцяло са преминали в електронна форма за прием при бакалавърските специалности. Присъствени остават изпитите за магистърските програми – „Медицина“ и „Фармация“.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button