В Плевен празничният 3 март започва в Плевенската панорама, която отваря врати със свободен вход в 9.00 ч.

В Плевен празничният 3 март започва в Плевенската панорама, която отваря врати със свободен вход за гражданите и гостите в 9.00 ч., съобщиха от Регионалния военноисторически музей.
Историческият паметник ще продължи да приема посетители до 17.30 ч.

Точно в 12.00 часа на 3 март с тържествен камбанен звън от всички храмове в Плевен ще бъде огласено началото на официален ритуал за празника. Той ще се състои на централния градски площад „Възраждане“ с участие на представителна рота от Плевенския гарнизон. Под звуците на химна ще бъде издигнат българският трибагреник, след което пред Вечния огън до параклиса-мавзолей „Св.Георги Победоносец“ ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към паметта на загиналите за Освобождението на Плевен и България опълченци и воини от Руската многонационална имперска армия и Румънската национална армия.

Предвид противоепидемичната обстановка няма да има служба от свещеници и произнасяне на слова по повод Деня на Освобождението.

През целия ден военноисторическите музеи ще бъдат със свободен вход. В къща-музей „Цар Освободител Александър Втори“ ще има изложба с уникални реликви от Българското възраждане и национално освобождение.

Ще бъдат отворени със свободен вход и всички експозиции на Регионалния исторически музей.
Предвид масовия характер на събитията, Община Плевен апелира участници и гости на празника да спазват противоепидемични мерки – дистанция от 1.5 м и носене на предпазни маски.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button