В Плевен следват финални акорди на летния афиш за класическа музика на открита сцена с „Травиата“

В Плевен завършва успешно летният афиш за класическа музика на открита сцена. Четири заглавия това лято, въпреки коронакризата, събраха хиляди почитатели на две „сцени под звездите“ – летен театър „Кайлъка“ и в парка на музея.

Шедьовър на Верди – операта „Травиата“, ще постави финални акорди на програмата утре вечер в летния театър от 20.30 ч. Музикално-драматичният театър от Велико Търново за първи път гостува в Плевен с оперно заглавие. Постановката е дело на режисьора Петко Бонев и диригента Георги Патриков. Местата са ограничени заради противоепидемичните мерки. Могат да се ангажират от Билетен център „Съгласие“.
Три продукции преди „Травиата“ завладяха почитателите на класиката през този летен сезон в Плевен.

Маестро Найден Тодоров, заедно с Плевенска филхармония, откри програмата впечатляващо с операта „Набуко“ от Верди и прочутите певци Венцеслав Анастасов, Габриела Георгиева, Мартин Цонев и Георги Султанов и с два хорови състава – от Плевен и Русе. В интервю за БТА маестро Тодоров заяви, че „човешкото трябва да бъде първостепенно у хората и аз се надявам, че с нашата музика събуждаме такива мисли“.

Радост за ценителите на оперетата бе гостуването на Русенска опера, която за първи път представи „Царицата на чардаша“ от Калман под диригентството на младия Димитър Косев. Публиката подкрепи с много аплаузи и младите солисти Нели Петкова и Иван Пенчев.

Хубав спомен остави гастролът на вокален квартет „Четиримата италиански тенори“. Изпълнителите посветиха изявата си на великите италиански певци Енрико Карузо, Марио Ланца, Лучано Павароти и Андреа Бочели. В интервю за БТА диригентът Христо Павлов заяви, че с този концерт доказват, че „класиката дава на човека нещо специално – емоционално усещане за света и широчина на погледа, а може би и най-вече възможност да мечтае“.

Това плевенско лято с класика остава незабравимо за меломаните, които очакват догодина да се повтори в разширен вариант.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button