Според КНСБ в Плевен медицинските сестри в региона все още са с ниски заплати

Медицинските сестри в региона на Плевен все още са с ниски заплати. Това заяви в пресклуба на БТА Янчо Андонов – председател на Областния съвет на КНСБ в Плевен.

Той поясни, че през последните години по настояване на КНСБ в детското и училищно здравеопазване медицинските специалисти получават над 900 лв. месечна заплата, като в някои общини и по 1100 лв., но има единични случаи, при които доходите им са по около 700 лв. на месец.

Наблюдението на КНСБ – Плевен е, че има тенденция към намаление на заетостта. Голяма част от малките фирми са фалирали, а част от средните са поставени в неизгодна ситуация, коментира Андонов. Като цяло мерките на правителството, в подкрепа на бизнеса в борбата срещу коронавируса, по-скоро работят, но не са достатъчни – има забавяне при изплащането на средствата, отбеляза той. Андонов изтъкна, че са получавали сигнали през 2020 г. за неспазване на трудовото законодателство в някои шивашки фирми, където работници са принуждавани да излизат в неплатен отпуск. От КНСБ – Плевен са подкрепили финансово пострадали от коронакризата около 80 души. Оценката на синдиката е, че Плевенска област като цяло е преминала 2020 г. без сериозни епидемични взривове от коронавирус в предприятия.

Андонов подчерта, че КНСБ ще продължи да настоява за повишаване на заплащането всяка година минимум с 10-15 на сто. Той уточни, че искат повече финансов ресурс за делегираните от държавата дейности. Проверка в плевенските общини е показала, че в сферата на образованието на педагогическия персонал ще бъде увеличено заплащането с 15-16 на сто, а за непедагогическия – с 9-12 на сто, добави Янчо Андонов.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Свързани статии

Back to top button