В Плевен бе открито 19-ото международно пчеларско изложение

В Плевен днес бе открито 19-ото международно пчеларско изложение, което събира до неделя представители на над 100 фирми от 12 държави. Форумът преминава под патронажа на Министерството на земеделието и Областния управител на Плевен Иван Янчев в Търговски център „Плевен“.

Заместник-министърът на земеделието Момчил Неков честити празника на пчеларите и откри изложението, заедно с областния управител. Неков прочете поздравителен адрес от министъра на земеделието Иван Иванов, в което той отбелязва, че интересът към пчеларството в България е голям и че тази дейност е индикатор за чиста природа и запазване на екологичното равновесие. В документа земеделският министър посочва, че ще продължи прилагането на Националната програма за пчеларството, а политиката ще бъде насочена за запазване и устойчиво развитие на сектора.

Заместник-министър Неков допълни, че пчеларството е отразено в приоритетите на коалиционното споразумение за управление на държавата. Той каза, че с актуализирането на Стратегическия план за развитие ще се гарантира финансова подкрепа за стационарни кошери, разположени в планински райони и в зоната от Натура 2000, както и за подвижни кошери, като се субсидира услугата „опрашване“. Министерството на земеделието е партньор на пчеларите, защото пчеларството е изцяло в унисон с политиката на Европейския съюз и ще бъде подпомагано по всякакви позволени от законодателството начини, изтъкна Момчил Неков.

На изложението в Плевен се конкурират едни от най-големите европейски фирми с конвейерни линии за екстракция на мед. Фирми и организации от различни страни в Европа представят последните новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни продукти, лицензирано производство на майки и отводки, пчелни продукти, лаборатории, литература, медоносна растителност – фиданки и семена, високопроходима техника, фургони.

Посетителите се договарят и закупуват продукти от водещи производители в бранша. Има асортимент от Австрия, Канада, Китай, Финландия, Франция, Испания, Румъния, Пакистан. Търговци на дребно от България предлагат многообразие от качествен мед, лечебна козметика, храни, медовина.
Голямата награда на изложението за новаторство в пчеларството – „Крило на успеха“, ще бъде връчена в неделя.

Пчеларското изложение в Плевен, въпреки пандемичната обстановка, остава най-голямото по рода си в България и в Източна Европа, заяви за БТА доц. Юлиян Станчев – председател на Областния пчеларски съюз, основен организатор на проявата.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button