В Плевен изразиха недоволство от затягането на противоепидемичните мерки и представители на културната сфера

В Плевен, след протести на представители на моловете и търговци, недоволство от новото затягане на противоепидемичните мерки изразиха и в културната сфера. Те протестират чрез Отворено писмо до директора на Регионалната здравна инспекция от настоятелството на най-стария културен институт в града – читалище „Съгласие 1869“.

В документа се настоява за незабавна отмяна на заповедта на РЗИ, с която се забравят културните прояви в Плевен, като концерти и театри. „Защо посещението им е по-опасно от това на ресторант – зрители с маски на лицата, през два стола разстояние, по-заразни ли са от клиенти по шестима на маса, вдигащи наздравици?“, са част от въпросите, поставени в писмото. С какво са опасни за зрители музеи и галерии, където експонатите не се докосват, а няма тълпи от посетители, пише още в документа.

Недоволство се изразява и срещу забраната на груповите творчески занимания. При заниманията по танци, например, участниците са едни и същи – голямата си част от тях са прекарали коронавирус или са ваксинирани – защо трябва да стоят затворени и изолирани, питат още от читалище „Съгласие“.

Настоятелството настоява Регионалната здравна инспекция да вземе правилно решение при определяне на противоепидемичните мерки. Писмото е подписано от председателя на настоятелството, Ивайло Атанасов.

Към момента всички културни прояви в Плевен за преустановени, музеите са затворени до 26 март, включително.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button