В Плевен е готова Общинска програма за развитие на 36 читалища със субсидия от 1,2 млн. лв. за 2021 г.

В Плевен ще бъде обсъдена от Общинския съвет програма за развитие на читалищата в общината за 2021 г., съобщиха от пресцентъра на съвета.

На територията функционират 36 читалища със субсидирана численост от 106 бройки, заедно с три бройки за Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища“, който подпомага методически тези културни институти. За 2021 г. за една субсидирана бройка държавата отделя 11 484 лв., като има завишение спрямо предходната година с 1044 лв. Общо държавната субсидия за Плевен е 1 217 304 лв., а средствата са разпределени съгласно законовите разпоредби и критерии, посочват от пресцентъра.

В плевенските читалища членуват над 3500 души. Те имат около 40 постоянно действащи художествени колективи и над 20 временно действащи състава с над 300 читалищни, общински, национални и международни изяви годишно. В тях са сформирани 55 школи по изкуствата, клубове, кръжоци с над 650 участници. Библиотечният им фонд е обогатен през изминалата година с над 4000 библиотечни единици.

Проблем за 2021 г. ще бъде поддържането на базата, тъй като средствата от държавната субсидия не достигат в някои читалища само за заплати, се посочва в програмата. Идеята е чрез участие в донорски програми и от общинския бюджет да се търсят начини за ремонти и създаване на условия за работа.
Проблемът със собствеността на читалищата в Плевен е решен, тъй като Общинският съвет им е предоставил безвъзмездно право на ползване на общинския сграден фонд, се посочва в съобщението.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button