В Плевен осветиха икона на Св. Георги Победоносец – закрилник на града

Икона на покровителя на Плевен Св. Георги Победоносец бе осветена в Плевен в навечерието на празничния 6 май – Деня на храбростта и Българската армия.

Ритуалът по освещаването се състоя в храм „Св. Николай” в присъствието на кмета на Общината Георг Спартански и заместниците му, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и общински съветници, представители на ръководството на Плевенския гарнизон, чийто закрилник като част от Българската армия също е Св. Георги Победоносец, граждани на Плевен.

С благословията на Българската православна църква преди седем години – на 15 май 2015 г., Плевенският митрополит Игнатий обяви Св. Георги Победоносец за покровител на град Плевен. По този повод по поръчка на Община Плевен плевенският иконописец Красимир Ташев нарисува икона на закрилника на града ни.

Иконата ще се съхранява в сградата на общинската администрация и ще бъде изнасяна за тържествени шествия и ритуалите, посветени на Празника на града 15 май, когато по традиция се отслужват водосвети за здравето и благоденствието на плевенските граждани.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button