В Плевен Планът за интегрирано развитие на общината /2021-2027/ ще бъде обсъден публично

В Плевен ще бъде обсъден публично План за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г., съобщиха от общинската администрация.

Документът е стратегически за следващите седем години за развитието на третия по големина град в Северна България и най-голям в Северозападния планов район. Форумът е насрочен за 24 февруари в зала „Катя Попова“ от 17.30 часа и ще бъде открит за всички желаещи да участват граждани, при спазване на противоепидемични мерки. За тези, които нямат възможност да присъстват, общината е предоставила документите за плана на своя сайт, като ще разчита да получи мнения до 10 март.

При подготовката на документа е организирано предварително проучване сред населението. В анкетата местният бизнес е заявил, че в Плевен има недостиг на квалифицирани кадри, че е лошо състоянието на инфраструктурата и комуникациите. В местната икономика преобладават неконкурентни производства, с изключение сферата на медицината. Като проблем са посочени неразвити трансгранични връзки и сезонната зависимост на някои сектори на икономиката.

Както БТА писа, анкетата изведе като важен въпрос липсата на добра комуникация със съседна Румъния. Като приоритет за икономическото развитие на Плевен бе посочена необходимост да бъдат привлечени нови инвеститори с модерни технологии. Като град, в който има иновативен Медицински университет и съвременни лечебни заведения, музеи и културни институти, анкетираните са категорични, че трябва да се заложи в бъдещето на ускореното развитие на медицинския, културния и исторически туризъм.

Общественото обсъждане следващата сряда се очаква да даде още идеи за развитието на Плевен и общината.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Свързани статии

Back to top button