В Плевен за първи път показват 45 живописни творби от Гергана Лалова в колекцията „От А до Я“

Общинската галерия „Арт център – Плевен“ днес за първи път показа самостоятелната изложба на столичната художничка Гергана Лалова.

Ценителите на изящното изкуство са привлечени от 45 красиви живописни творби, нарисувани във времето на пандемията, но с много настроение и позитивна енергия. Авторката каза за БТА, че след като всичко в държавата е затворено при появата на коронавируса през март миналата година, тя е влязла в ателието и е започнала да рисува „като отначало“, затова е нарекла пандемичната си колекция „От А до Я“. Започнах с натюрморти, но преминах и в други жанрове, стигнах до абстрактното с много цветове, допълни тя. „Една творба се ражда като емоция, изразена чрез цветовете върху платното. Пандемията ни накара да се обърнем навътре към себе си и това е положителното от нея“, смята Лалова. Въпреки моята позитивна енергия в тази ситуация, искам скоро всичко да свърши и този вирус да си отиде, призна тя.

Гергана Лалова има самостоятелни изложби в София и в други градове. Представяла се е съвместно със своя баща, художника Михаил Лалов. Казва, че е участвала в много пленери и съвместни изложби, където е била щастлива да се срещне с художници от различни държави и култури. В Плевен се е представила за първи път в Международното биенале за малък формат.

От галерия „Арт Център – Плевен“ заявиха, че изложбата ще остане да радва посетителите до края на март. Заради пандемията днес нямаше официално откриване, а вернисажът започна от обяд и ще продължи до вечерта.

Свързани статии

Back to top button