В Плевен приключва дарителската кампания за осигуряване на пълен набор от апаратура за кръвна плазма 8 април 2021

По повод финализирането на акцията, наречена „Да спасим човешки живот в битката с COVID 19“, утре в 12.00 ч. в центъра ще бъде предадена последната част от поръчаното оборудване – специализирани донорски столове.

Секторът за кръвна плазма на РЦТХ-Плевен бе подкрепен в борбата срещу коронавируса от стотици граждани, фирми и организации, които се обединиха около каузата. Благодарение на кампанията, много хора с коронавирус от Централна Северна България имат възможност да се лекуват с кръвна плазма, отбелязват организаторите.

За БТА д-р Анелия Цочева – директор на РЦТХ-Плевен, коментира, че за първи път са получили от дарители толкова много нова специализирана апаратура чрез която произвеждат пет вида жизнено необходими кръвни продукти. Това е инвестиция за бъдещето, в подкрепа на пациенти от шест области в Северна България, подчерта тя.

За БТА доц.д-р Цветан Луканов – изпълнителен директор на Университетска болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен, изтъкна, че нямат никакви проблеми с осигуряването на кръвната плазма, когато се наложи да се ползва за лечение на поразени от коронавирус. Взаимодействието на екипите на болницата с РЦТХ е много добро и точно, отбеляза той.

В началото на мащабната кампания, апел на инициаторите към потенциалните дарители бе отправен от пресклуба на БТА в Плевен, където като дарители се включиха и журналисти.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button