В Плевен продължава кампанията за ключовата роля за здравето на професиите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“

В Плевен с участието на Медицински университет продължава кампанията „Нуждаем се от здравни грижи и утре“ за представяне ключовата роля за здравето на хората на професиите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, съобщиха от висшето училище.

Инициативата стартира през 2020 г. по идея на Световната здравна организация като Световна година на медицинската сестра и акушерката, но ограниченията след настъпилата пандемична обстановка осуетиха част от проявите.

На 11 май – вторник, от 10.00 ч. до 18.00 ч., на площад „Свободата“ в Плевен ще бъде създаден пункт, където ще бъдат поканени младежи от 9 до 12 клас. Млади медицински сестри, акушерки и студенти от Асоциацията на студентите-медици в България ще представят пред тях значението на двете професии за медицината. Децата ще получат подаръци с логото на инициативата, апарати за измерване на артериално налягане и други.

На 12 май – Международен ден на професионалистите по здравни грижи, ще се състои официално откриване на първата регистрирана „Амбулатория за групова сестринска практика“ в България – „Медикс стар“, от 11.30 ч. на ул. „Панайот Волов“-2. Практиката на медицински специалисти стана възможна след въведените наскоро у нас законодателни промени, посочват организаторите на събитието.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button