В Плевен организират прояви под мотото „Нуждаем се от здравни грижи и утре“, посветени на медицинските сестри и акушерките

В Плевен продължава кампанията „Нуждаем се от здравни грижи и утре“ за представяне ключовата роля за здравето на хората на професиите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ с участието на Медицинския университет в града, съобщиха от висшето училище.

Тя стартира миналата година по идея на Световната здравна организация като Световна година на медицинската сестра и акушерката, но ограниченията след настъпилата пандемична обстановка осуетиха част от проявите.

Утре – 11 май, от 10.00 ч. до 18.00 ч., на площад „Свободата“ в Плевен ще бъде открит пункт, на който ще бъдат поканени младежи от 9 до 12 клас. Млади медицински сестри, акушерки и студенти от Асоциацията на студентите-медици в България ще представят пред тях значението на двете професии за медицината. Децата ще получат подаръци с логото на инициативата, апарати за измерване на артериално налягане и други.

На следващия ден – 12 май – Международен ден на професионалистите по здравни грижи, ще се състои официално откриване на първата регистрирана „Амбулатория за групова сестринска практика“ в България – „Медикс стар“. Събитието е от 11.30 ч. на ул. „Панайот Волов“-2. Практиката на медицински специалисти стана възможна след въведените наскоро у нас законодателни промени, посочват организаторите на събитието.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button