В Плевен утре ще бъде представено ценно художествено наследство от Стоян Цанев

В Плевен утре ще бъде представено ценно художествено наследство от бургаския художник Стоян Цанев /1946-2019/.

За него проф. Стоимен Стоилов казва, че е бил призван да бъде художник и че е нужно „дълго и всеобхватно проучване на неговото творчество“.

В колекцията, подредена в галерия „Илия Бешков“, ще бъдат показани както най-ранни творби, създадени след като авторът завършва академия, така и някои от последните. Любителите на изящното изкуство ще видят и непоказвани досега платна на Стоян Цанев, които той не е успял приживе да покаже.

С тази изложба организаторите целят да представят целия творчески път, който той е извървял. Според ценителите, Стоян Цанев е направил много неща за първи път в българското изкуство.

За творчеството си е удостоен с множество престижни български и международни отличия. През 2007 г. получава най-голямата българска награда за живопис – „Захарий Зограф“, и организира изложба в Самоков. Платна на Стоян Цанев са притежание на НХГ, СГХГ в галерии и частни колекции у нас и по света.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Свързани статии

Back to top button