Възстановка на възрожденско училище от 1874-1879 година беше показана в Плевен

В Плевен за първи път в Регионалния исторически музей /РИМ/ е показана възстановка на възрожденско училище от 1874-1879 година.

Инициативата е на кметството в село Вълчитрън и е реализирана с подкрепата и методическата помощ на музея в Плевен, допълни Станева. Първото училище в селото се е помещавало в църковния параклис.

Учебните занятия са се провеждали от ловешкия учител Пано Митев по взаимноучителната метода.
Възрожденското училище от Вълчитрън е акцент в експозицията, посветена на 180-годишнината на Първото българско светско училище за момичета, основано в Плевен от възрожденската учителка Анастасия Димитрова. За големия принос на Плевен за развитието на образованието в България има малко запазени материали, каза Станева. Представени са оригинални снимки и документи от музейния фонд на плевенски учителки, свидетелства за завършена степен на образование, документи, свързани с въвеждане на взаимоучителната метода, учебни пособия, ръкоделия на ученички.

Към колекцията са включени и учебници от XIX в. Сред историческите реликви е „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, 1762 г. – Гладичев препис (частично копие), както и запазени до днес оригинали – „Буквар с различни поучения“ на Петър Берон, Брашов,1824 г., и „Евангелие поучително“ – известно като първа печатна книга, допълни Станева.

Ценната колекция за историята на образованието в България включва гостуваща постерна изложба „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“ от Габрово и ще остане в РИМ – Плевен до 10 януари 2022 година.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button