Започва оригинална инициатива за деца по повод 120-годишнината от рождението на Илия Бешков в Плевен

В Плевен започва проектът „Деца рисуват Илия Бешков“ по повод 120-годишнината от рождението големия български художник. Това съобщи за БТА директорът на художествената галерия „Илия Бешков“, Цвета Евлогиева – Кацарова.

По повод годишнината от рождението на бележития майстор, галерията има интересна инициатива, която включва освен откриване на юбилейна експозиция, издаване на бизнес каталог и срещи с различни групи от почитателите на изкуството в Плевен и страната.

На предстоящите срещи „Деца рисуват Бешков“ сме поканили деца от различни възрасти, на които представяме кратка история за живота и творчеството на художника, а след това те имат възможност да работят в залите на галерията под ръководството на уредници – специалисти, поясни Евлогиева. На децата им се предоставят материали – хартия, моливи, бои и други. Целта е желаещите да рисуват по теми от творчеството на Бешков, по които да направят копия, разкри директорката на галерията. На най-добрите ще дадем награди – материали за рисуване, книги и други, допълни тя. Определени са два съботни дни за срещи с децата – 27 ноември и 4 декември, от 11.00 до 13.00 ч. Децата до 14-годишна възраст трябва да бъдат съпровождани от родители. Срещите – занимания, ще се провеждат при спазване на противоепидемичните мерки. Телефоните за връзка с галерията са 0879-911-305 и 064-802-047.

Както БТА съобщи, в Плевен на специален интерес от публиката се радва юбилейна експозиция „120 години от рождението на Илия Бешков“, в която са показани 270 творби от общо 1300, съхранени в плевенската галерия. От 15 декември ценната колекция ще гостува в залите на Съюза на българските художници в София, припомни Цвета Евлогиева – Кацарова.

Източник:
bta.bg

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button