В Плевенско днес започва укрепване на свлачище при с. Козар Белене с инвестиция от над 4 милиона лева

В Плевенско днес започва укрепване на свлачището при с. Козар Белене с инвестиция от над 4 милиона лева. Свлачището се намира на първокласния път I-3 Бяла – Ботевград, съобщиха от пресцентъра на АПИ.
Срокът за изпълнение на укрепителните работи е пет месеца.

Дейностите се извършват от километър 41+251 до километър 41+562 в област Плевен. За изпълнение на строително-монтажните работи в 311-метровата отсечка поетапно ще се ограничава движението в едната лента. Първо ще бъде затворена лентата в посока Бяла, а при втория етап от укрепителните дейности – лентата за Ботевград.

Трафикът ще преминава двупосочно в свободната от ремонтни работи лента и ще се регулира със светофарна уредба.

За спиране на свлачищния процес е предвидено изграждане на укрепителни съоръжения – ще бъдат изпълнени стоманобетонови пилоти, разположени в един ред, които ще бъдат обединени чрез подпорна стоманобетонова стена и анкери. Ще бъде изградена армирана насипна подпорна конструкция с височина 3 м, предвидена е и пълна реконструкция на пътната настилка в участък от 200 м. Габаритът на пътя ще бъде възстановен до съществуващия. Ще бъдат монтирани нови ограничителни системи /мантинели/ от двете страни на пътното платно и ще бъде положена нова хоризонтална маркировка.

Изпълнител на обекта е „Автомагистрали“ ЕАД по договор за 4 188 074,40 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на „Рутекс“ ООД и е на стойност 41 040 лв. с ДДС. Авторският надзор ще бъде осъществен от „Геоконструкт“ ООД за 14 400 лв. с ДДС, се посочва в съобщението на АПИ.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button