В Троянския манастир ще бъдат боядисани на Велики четвъртък 2021 яйца

В Троянския манастир „Успение Богородично“ ще бъдат боядисани на Велики четвъртък 2021 яйца по примера на Бачковската света обител и благословението на игумена Велички епископ Сионий, заяви  йеромонах Стефан.

По думите му голяма част от яйцата ще бъдат раздадени на близки, приятели, хора в нужда, така че радостта от Пасхата да достигне до повече миряни.

Всички яйца ще бъдат червени, каквато е православната традиция, а голямото боядисване ще започне след Светото богослужение. За това се разчита изцяло на манастирските сили – на братята, на служителите, но може всеки желаещ да се включи, при спазване на всички противоепидемични мерки.

„Стремим се да приобщим хората към църквата. Да видят, че в църквата не се случва нищо страшно, нищо, което да е проблемно. В манастира сме хора като всички останали. И ние си боядисваме яйца, опитваме се да донесем доброто на повече хора“, заяви отец Стефан.
С богослужения, пост и молитва, както всяка година, манастирът се подготвя за празника.

В Троянския манастир –  подсигурим живота и здравето на хората, да има добра организация на богослуженията, на потока от поклонници. Надявам се всички да са доволни и духом и тялом“, добави йеромонахът.

29 април

Велики Четвъртък

Утреня и Вечерня със света Василиева литургия.Последование на 12-те Евангелия на Христовите страдания, Изнасяне на честния кръст 07:00

19:00

30 април

Велики (Разпети) Петък

Царски часове, Вечерня с изнасяне на св. ПлащаницаОпело Христово. Лития около храма със св. Плащаница 08:00

19:00

1 април

Велика Събота

Вечерня със св. Василиева Литургия

 

ТЪРЖЕСТВЕНО ПАСХАЛНО БОГОСЛУЖЕНИЕ – ПОЛУНОЩНИЦА, УТРЕНЯ, СВ. ЛИТУРГИЯ

09:0023:30
2 април

ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО (ВЕЛИКДЕН)

ВЕЛИКА ПАСХАЛНА ВЕЧЕРНЯ. (ВТОРО ВЪЗКРЕСЕНИЕ) 12:00
Back to top button