И в утежнената ситуация на товарния кораб „Вера Су“ ще се търсят възможности разследването да бъде проведено и на самия плавателен съд

Въпреки утежнената ситуация на товарния кораб „Вера Су“, в който машинното отделение е наводнено, ще се търсят възможности разследването да бъде проведено и на самия плавателен съд. Това съобщи административният ръководител на Окръжната прокуратура в Добрич Радослав Бухчев.

При планирания оглед на кораба вчера с представители на различни институции, сред които и на Националното следствие, само двама водолази достигнаха до плавателния съд, заседнал край местността Яйлата.

Има шанс при добро време планираното на кораба да бъде свършено, каза окръжният прокурор. По думите му, се предвижда да бъдат проверени оповестителните системи, записите от корабните камери в нощта на инцидента, дали не са манипулирани уреди на плавателния съд и други. Бухчев добави, че освен това разследването не е свързано само с обстановката на кораба.

От Окръжната прокуратура вече съобщиха, че разполагат с двата корабни дневника – на машините и на палубата, с 46 сертификата на плавателния съд, на превозваната амониева селитра и други, както и с трудовите договори на членовете на екипажа.

Разследването на инцидента се води в няколко направления – като престъпление по транспорта, за евентуално нанесени щети на околната среда и за действията на компетентните български органи.

Капитанът и вторият помощник капитан на „Вера Су“ са с постоянна мярка „задържане под стража“.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button