Световноизвестният цигулар Веско Ешкенази подновява гастролите си с „Годишните времена“ в България

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази подновява гастролите си в България с Плевенската филхармония и програмата „Годишните времена“, съставена от прочутите творби на Вивалди и Пиацола. Това съобщи за БТА директорът на музикалния институт Любомир Дяковски.

В условията на пандемията са заложени три концерта на обичаните от публиката творби в Асеновград на 30 март, на 31 март в Панагюрище и на 1 април в Смолян при спазване на противоепидемичните мерки, каза Дяковски. Тази програма, в която Веско Ешкенази се изявява блестящо като солист и диригент, след премиерата в Плевен и София през 2019 г., имаше голям успех сред почитателите на музиката миналото лято в редица големи летни театри, припомни той.

В интервю за БТА по повод събитието, изтъкнатият наш цигулар заяви, че за него музиката на Антонио Вивалди и Астор Пиацола изразява безкрайната и вечна красота. Тя ми е любима и ме прави наистина щастлив, разкри той. Двете произведения за годишните времена, писани в различни епохи и стилове, ме въодушевяват защото изразяват дълбоки чувства, трогват дълбоко душата на човека, допълни виртуозният инструменталист. По думите му музикантите от Плевенската филхармония работят с него с ентусиазъм.

Дяковски посочи, че отлаганият заради пандемията голям празничен концерт, посветен на 50-годишния юбилей на Веско Ешкенази, има нова дата – 29 октомври в зала 1 на НДК.

Места за предстоящите концерти могат да се ангажират чрез мрежата на Ивентим онлайн или на място.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button