Време е за Банско

Дългоочакваната пролет е съвсем близо, а с този красив, свеж и благоуханен сезон поставяме началото на нови блянове, мечти, надежди, презаредени с нови сили за много нови начинания.

Да, сивата и меланхолична есен, и бялата и студена зима бяха сезони на застой и преоценка, а сега е време на духовно прераждане и презареждане.

Вълнението от настъпващата пролет се усеща във всяко полюляване на клончетата, в топлия уханен ветрец и във всяка, изпълнена с възторг, песен на чуруликащи птички.

На път сме отново да преживеем магията на пролетта, но като че ли с всяка изминала година, усещаме още по-непреодолимо желание тя да ни посрещне в топлата си прегръдка и да ни дари с надежда, че красотата е навсякъде – и в малката цветна леха и в окъпаните с цвят палави дървета в парковете, а навред да цари спокойният шепот на радостта.

vreme e za bansko 2

 

Именно през пролетта повече от нас започват да планират първите си за годината туристически дестинации, съчетани с Великденските или майските празници.

На къде да поемем тази година? През пролетта в България се откриват чудни възможности за планински туризъм. Най-вече защото не е достатъчно топло, за да се насладим на родните крайморски брегове, но пък температурата в планините е положителна и времето е подходящо за планински разходки, излети и пикници.

Идеи за туризъм през пролетта

Както споменахме планинският туризъм е предпочитан не само през зимния сезон, но и пролетта, заради пъстрите цветове, чистия въздух и красивите планински забележителности.

vreme e za bansko 3

 

България е дарена с множество природни ресурси – цели 30% от площта й са планини, коя от коя по-величествени. Макар и млади по-възраст планинските вериги са на възрастта на Хималайските планини. Всичките 39 планини в България са с разнообразен релеф и предлагат многобройни възможности за почивка, спорт и развлечение.

Сред най-внушително красивите български планини се открояват Рила, със своя, най-висок в България и на Балканите, връх Мусала, цели 2,925 м. и Пирин, с пленителния Национален парк Пирин и втория най-висок връх в България – връх Вихрен 2,914 м.

И двете планини имат алпийски характер, отличават се със стръмни била, остри върхове и величествена панорамна гледка от високо.

vreme e za bansko 4

 

Къде да отседнем

Ако сте решили да се фокусирате в планинския туризъм Ви предлагаме да се потопите в атмосферата на Банско – един от най-китните български градове.

Столица на зимните спортове, Банско е предпочитана дестинация не само през зимния сезон. Архитектурата в града, със старите, но запазени Възрожденски къщи на знаменити българи, калдъръмените криволичещи улички, безчетните монументи на културата, църквите и храмовете – Банско е град, който заслужава Вашето внимание.

Банско е притегателен център за големи и малки, различните вкусове могат да намерят какво да видят.

Почти ежеседмично в града се организират културни афиши, спектакли, театрални постановки и други форуми.

vreme e za bansko 5

 

Всяка година в Банско може да посетите балетен фестивал, джаз фестивал, фестивал на изкуствата и занаятите, постоянната изложба на банската художествена школа, освен това може да посетите честването на всички български национални и регионални празници, отбелязвани по запомнящ се начин.

Църквите, музеите, археологическите забележителности са многобройни – внимание заслужават късно-античната крепост “Ситан Кале” – която по предназначение е охранявала Разложката котловина, но е служела и за свързване с останалите крепости в Пирин; археологическият комплекс “Св. Никола” – където са намерени основите на раннохристиянска базилика. В самия Банско внимание заслужават музейния комплекс, част от който са къщите-музеи на видни български културни и възрожденски дейци като къщата-музеи на Никола Вапцаров, къщата-музеи на Неофит Рилски, Веляновата къща, историко-етнографския музеи “Радоновата къща”, духовно-историческия център „Св. Паисий Хилендарски“, църквата “Света София”, която до преди построяването на храм-паметника „Св. Александър Невски” в София е била най-голямата църква в страната и на Балканския полуостров, църквата “Успение Богородично” и много други.

vreme e za bansko 6

 

Банско е курорт с международно значение, който освен че съхранява българщината и опазва историко-културните наследства на България, се стреми да предложи на своите гости и модернистичен прочит на старото.

В новата част на града са разположени разнообразни възможности за настаняване – има луксозни хотели, тук ще споменем Лъки Банско СПА & Релакс, носител на приза най-добър хотел в България за 2018 г., има малки семейни вили, както и хотели от среден клас.

В Банско има и интересни кулинарни места, които заслужават Вашето внимание. Така например, ако сте любители на различната и екстравагантна кухня, можете да посетите единствения в града алпийски ресторант Фондю, който предлага богата палитра от традиционни швейцарски и френски ястия, приготвени с висококачествени продукти, внос от Франция, Италия, Швейцария.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button