Янев към Петков: Аз не съм твой министър, нито ще бъда

След като с решение на НС ген. Стефан Янев беше свален от поста министър на отбраната, той разпространи видео обръщение във Фейсбук.

В него Янев казва, че сме в разгара на криза, която има потенциал да доведе до катастрофални последици и от действията и решенията, които взимаме в момента, ще зависи как ще премине България през този труден период. По думите му перспективата не изглежда никак добра, защото поведението на основните политически сили в страната в момента е „базирано на популизъм и лансиране на емоционални тези“.

„Вместо да се търсят работещи решения се генерират краткосрочни политически дивиденти на базата на страданието на хората. Уверен съм, че българските граждани са мъдри и няма да допуснат да бъдат използвани в пропагандни кампании в нечий интерес“, казва Янев.

„Основната задача на политиците днес е да защитят адекватно националния ни интерес, а той е това, което гарантира свободата, сигурността и благополучието на българските граждани. Това, което спомага да съхраним националната си идентичност и държавността ни. Това, което ще осигури бъдеще на нашите деца“, каза той.

Смята, че интересът ни трябва да бъде защитен и в многостранните формати, които участваме, но те не трябва да предопределят интересите ни, а са единствено инструментариум и механизъм за тяхното реализиране.

„Не винаги решенията, които се взимат в съюзни формати, са правилни и добри за България“, каза Стефан Янев.

Заяви още, че не се чувства виновен за нищо, което е казал и направил, а във всичките си действия се е водел единствено от интересите на България. „Когато казвам нещо, знам защо го казвам. Когато взимам решение, знам защо го взимам“, каза Янев.

Накрая се обърна към премиера с думите:

„Уважаеми, господин министър-председател, аз не съм твой министър. Нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм министър на Република България и служа единствено на родината и ще продължа да го правя“.

Back to top button