За първи път утре в Плевен ще бъде показана юбилейна експозиция „120 години от рождението на Илия Бешков“

Юбилейна експозиция „120 години от рождението на Илия Бешков“ ще бъде показана за първи път утре в Плевен, съобщиха от художествената галерия, носеща името на големия български творец.

Галерия „Илия Бешков“ притежава най-мащабната по обем и съдържание колекция от творби на прочутия автор, която представя всички основни негови теми: „Испанска хроника“, политическа и битова сатира, религиозни творби, скици, илюстрации, учебни рисунки, посочват от културния институт. Съхраненото творчество от Бешков е една от най-престижните колекции в Плевен.

Специално значение за историята на българското изобразително изкуство плевенската галерия има с притежанието на ценни творби на трима големи български автори, родени в Плевенско – Илия Бешков, Ангел Спасов и академик Светлин Русев. Тя опазва значима част от тяхното творческо наследство, от различни периоди на развитието им, с което са оставили ярки следи в българското и световното изкуство. Това превръща този храм на културата в Плевен в значим център за изящно изкуство в България и Европа.
Ремонтът на галерията, който трябваше да укрепи сградата, е приключил. Днес галерията разполага с експозиционна площ от 2500 квадратни метра и съхранява над 6000 произведения на изкуството.

Юбилейната експозиция „120 години от рождението на Илия Бешков“ ще бъде представена официално утре от 17.30 ч. при спазване на противоепидемичните мерки.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button