Задачата с трансформацията на българската икономиката е отговорност на всички, каза служебният министър на икономиката Даниела Везиева

Задачата с трансформацията на българската икономиката е отговорност на всички. Това каза служебният министър на икономиката Даниела Везиева на конференцията „Бизнесът и регионите: Трансформацията“. Тя допълни, че тази отговорност може да се споделя с правилните политики, които да се заложат в следващия планов период, за да се осъществи доброто развитие

По думите на министър Везиева предизвикателствата са, че българската икономика през годините е базирана на високо енергийни интензитетни производства. Тя даде за пример, че голяма част от електроенергията в страната – 42 процента, е базирана на въглищни мощности.

Другото основно предизвикателство е, че основният процент от износа на страната е свързан с природни суровини – 42 на сто. 27 процента страната ни изнася стоки за потребление и само 25 на сто са инвестиционните стоки, посочи Везиева. Според нея тези цифри показват сериозно предизвикателство за това как ще се „преобърне експортът“.

Според служебния министър българската икономика трябва да се направи наистина иновативна./ЦМ/

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button