Защо да изберем Арттерапията?

Много хора смятат рисуването за арттерапия, което е погрешно схващане. Точно обратното. Експресивната арттерапия си служи с рисуването и всички други изкуства с цел подобряване на вътрешните усещания, чувства и възприятия. Тя дава възможност да участваме в творчество чрез невербално изразяване.

Изкуството е средство за намаляване на стреса, подобрява психичното здраве, води до емоционално възстановяване, корекция и хармония в живота. Арт– терапията цели клиента да се свърже със себе си и своите емоции по спонтанен начин. Тя увеличава щастието ни, чувстваме се по-уверени и ни учи да се себе изразяваме по-добре. Увеличава креативността и интуицията, прави ни творчески във всяка област на живота.

Арт-терапията е мощен инструмент за освобождаване от болката, негативните емоции свързани с миналото, за които трудно се говори, помагайки ни за намирането на яснота и смисъл.
Задължително е арт терапевтът да следва личното темпо на клиента и го насочва, стимулира сам да се справи с възникналия проблем. Хората днес са толкова притиснати и смачкани от обстоятелствата, които идват отвън, че забравят за истинския духовен човек вътре в тях, а това ги прави пасивни, непродуктивни.

Винаги промяната идва отвътре-навън. Дух, душа, тяло-това е редът! Когато се наруши тази хармония, която Господ ни е дал и поставим тялото и външното пред духа, това ни затваря, заглушава и вече не сме свободни. Арт-терапията се използва много в Западна Европа и Америка и е много обширна тема.

Изследвания показват изключителните ползи и резултати от нея. Подходяща е за хора без диагнози и с такива. За хора, които търсят смисъл, с дълбоки емоционални рани, след разводи, раздели, здравословни проблеми, при психични разтройства, аутизъм…. Много често се случва силно да желаем нещо,което някак все пропускаме да изживеем или нямаме смелост да го направим, а може би не знаем как.

Точно тук е мястото на арт-терапията, за да отключим своя потенциал, да освободим душата и духа в нас. Всички знаем, че неизказаните емоции водят до болести. И защо да се стига до там? Често материала, с който се работи става средство за изказ на заключените дълбочини в нас. Понякога ни трябва едно безопасно място, където да изразим вътрешното си аз, без притеснения, без критики.

Ралица Петрова
Ралица Петрова

Ралица Петрова изучава Art Life Coach в Институт па Експресивни изкуства и арттерапия гр. София и “ АРТТЕРАПИЯ И ТРУДОТЕРАПИЯ“ във Великотърновски университет, където през 2005г. завършва „Факултет по изобразителни изкуства“ специалност “
Педагогика на обучението по изобразителни изкуства, специализира графика при проф. Мотко Бумов и ас. Милен Джановски.
От четири години е художествен ръководител на школа „ТАЛАНТИ“ гр. Плевен. В нея се обучават деца над 5 годишна възраст в различни техники и жанрове в изобразителното изкуство. Децата имат над 16 изяви в изложби в страната и две в Сиатъл, САЩ. От февруари школата предлага арт терапевтични курсове за възрастни.
Курсовете се водят в група с предварително записване на тел. 0889 46 47 49 или на artshkola.talanti@gmail.com. Арттерапията помага много, виждам това в очите и усмивките на хората след курс. Могат да продължат напред. Но от всичко най-на сърце са ми децата! споделя Р. Петрова.

Автор:
Ралица Петрова
Проверете също
Close
Back to top button