Бъдещето принадлежи на термопомпите

Съвременната индустрия и хората все повече обръщат внимание на своето поведение по отношение грижата за природата и ефективната употреба на енергийни ресурси. В същото време постигането на висока отоплителна ефективност продължава да бъде водеща цел.

Ефективното отопление, без отделяне на парникови газове, е напълно възможно в наши дни. Термопомпените системи идват в отговор на търсенето на усилията им за установяване на ефективно и екологично средство за отопление, предлагано от т.нар. нискотемпературни термопомпи . Защо бъдещето принадлежи на термопомпите?

Термопомпи – ефективно и екологично решение за индустрията и домакинствата

Около ¼ от емисиите, отговорни за парниковия ефект, са причинени от отоплението с конвенционални методи. Тук влизат енергийни източници като въглища, газ, нафта и т.н. За разлика от тях, термопомпените системи предлагат алтернативни решения за отопление с възобновяеми енергийни източници. Ползите за природата от употребата им са комплексни.

Те могат да намалят употребата на ограничените природни ресурси и същевременно да не замърсяват. Според проучвания, локалното отопление с термопомпи в Швеция са намалили с 90% емисиите на въглероден двуокис, сравнение с източниците, използващи природен газ. Причината е, че термопомпените системи осъществяват процеса са топлоотделяне, използвайки подземната енергия и подпочвените води, въздуха и почвата.

Термопомпените системи са идеално решение за отопление на съвременните домакинства, като предлагат и редица ползи за индустрията. Сградите, които са добре изолирани и минимизират енергийните загуби, са основна предпоставка за ефективното отопление с термопомпи.

Според експерти, между 80% и 90% от енергията би могла да се спести чрез отлична изолация и вентилация при изграждане на ново строителство. Решение има за старите сгради, при които санирането е най-доброто решение.

Термопомпени системи и комбинацията им с други алтернативни енергийни източници

Термопомпите работят с електричество, но същото може да бъде добивано изцяло от възобновяеми източници. В световен мащаб и страните от ЕС източниците за производство на електроенергия са представени главно от ограничени природни ресурси като въглища и природен газ.

В последните години у нас и по света активно навлязоха соларните панели и системите за използване на вятърната енергия. Същите, комбинирани с функционалността на термопомпените системи, засилват ефекта на природосъобразното ни съществуване.

100% климатично неутрално захранване на термопомпите би могло да бъде постигнато, само ако се стигне до етап, в който нужното им електричество започне да се произвежда само от възобновяеми енергийни източници.

Безспорно подобни промени биха били трудни за прилагане на национално ниво. За целта държавите следва да предприемат политики, които да ограничат употребата на конвенционални енергийни източници.

От другата страна е икономическият фактор. Термопомпените системи представляват сравнително скъпа първоначална инвестиция. При една целенасочена държавна политика обаче, те биха могли да се превърнат в достъпен вариант за домакинствата и индустрията по целия свят.

Нискотемпературни срещу високотемпературни термопомпи

Нискотемпературните термопомпи загряват водата до около 55-60°C. Това е оптимална температура, която ги прави идеални за употреба с вътрешни инсталации от нови тип. Широко разпространени днес са алуминиевите радиатори, водните конвектори и съвременните решения за подово отопление.

Разликата на нискотемпературните с високотемпературните термопомпени системи е, че във вътрешното си тяло (хидробокса) последните нямат втори компресор, чиято роля е да загрява водата допълнително до около 80°C.

Нискотемпературните термопомпени системи са основно два вида – сплит системи и моноблок системи. При първите става въпрос за наличие на вътрешно и външно тяло, а при моноблока имаме външно тяло с интегрирана водна част.

Отоплението с термопомпа носи редица ползи за потребителите

Наред с глобалните ползи, които носи инсталирането на термопомпени системи за отоплението у дома и в индустрията, си струва да обърнем внимание и на чисто потребителските ползи, които имат тези уреди.

Веднъж инсталирани, термопомпените системи нямат нужда от последващата постоянна поддръжка, тъй като работят напълно самостоятелно. Контролът на температурата се осъществява от модерен високотехнологичен термостат, който работи в предварително зададени от потребителя стойности.

Отоплението с термопомпа изисква по-голяма инвестиция, но се характеризира с по-ниска консумация на електрическа енергия. Една термопомпена система е консуматор на до 5 пъти по-малко електрическа енергия, отколкото всеки друг електроуред, използван в съвременното домакинство.

Освен като централна отоплителна система, термопомпите служат и за осигуряване на нужните за едно домакинство количества топла вода. Използва се успешно и за подгряване на вътрешни и външни басейни.

Термопомпите работят ефективно и при екстремно ниски температури. Инсталациите от този тип и конкретно наборът им от компоненти са пригодени да функционират при всякакви условия, така че няма от какво да се притеснявате, ако сте в район, характеризиращ се с изключително суров климат.

Системите от този тип са напълно безопасни за употреба, тъй като при тях, за разлика от много други отоплителни системи, липсва горящ момент. Осигуряват удобство и комфорт. Не са и никак шумни, въпреки наличието на компресор, вентилатор и други компоненти, които работят непрекъснато за осигуряването на отлична климатизация на помещенията.

Не на последно място е важно да се спомене, че работната технология на термопомпите се усъвършенства значително с годините. Това предполага по-високоефективна работа, дълъг експлоатационен живот на системата и немалко спестени разходи за отопление.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Проверете също
Close
Back to top button