8 март – Ден на жената и празник на майката!

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Екипът на Плевен Нюз честити празника на всички дами с пожелание за здраве, късмет и много щастие. Днес този ден е просто повод за мъжете да покажат внимание към жените, а децата – уважение към майките.

История на възникване на “Международният ден на жената”

Международният ден на жената започва да се чества след решение, взето на първата международна женска конференция, организирана през 1910 г. в Копенхаген. Този празник цели да напомня на света, че между половете има равноправие и че и жените имат право на добри условия на труд и заплащане, подобно на мъжете.

Денят на жената започва да се празнува още от следващата година – на 19 март. Първите страни, приели този ден за национален празник, са Австрия, Германия, Швейцария и Дания.

Ролята на жената се вижда и след началото на Първата Световна война, когато жените се събират в началото на март, за да протестират срещу войната. Когато Русия дава над 2 милиона жертви, руските жени отново излизат по улиците, за да извоюват мира. Това се случва на 24 февруари, когато руският цар абдикира от престола. Този ден е обявен за Ден на жената, но с промяната на Григорианския календар, този празник се измества на 8 март. От този момент нататък празнуването на международния ден на жената добива нов смисъл и е ден за опазването на мира по света, както и за подобряване условията на живота на жените.

Въпреки, че Денят на жената в България започва да се чества рано – още от 1915 г., официално е признат за празник след 1944 г. След 1960 г. пък става по-популярен, като на този ден започнали да се честват не само жените, но и майките и съпругите. На 8 март всеки мъж поднася на любимата си, на майка си и на останалите значими за него жени букет, с който да покаже признателността и благодарността си, че са до него и осмислят живота му.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button