Да се изработят гъвкави мерки за бизнеса и администрацията при нова вълна от коронавирус, призова премиерът Стефан Янев

Да се изработят гъвкави мерки за бизнеса и администрацията при нова вълна от коронавирус, разписани в плана за овладяване на пандемията от коронавирус, призова премиерът Стефан Янев по време на среща с президента Румен Радев, на която се обсъждат развитието на пандемията от коронавирус у нас и за необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна.

Мерките по отношение на бизнеса трябва много внимателно да бъдат прецизирани, не бива с лека ръка да затваряме бизнеси, защото някои може и след това да не отворят, добави Янев.

Ситуацията с пожарите Янев коментира, че противопожарните ни екипи са били изпратени в Република Северна Македония, тъй като анализ е показал, че пожарът може да тръгне и към нашата граница. И в момента противопожарните ни служби са в близост до границата, за да направят полоси и да не се разраства огънят.

В МС сме единодушни, че трябва да се действа бързо и адекватно, каза още Янев и посочи, че има финансов ресурс за подпомагане на жителите на пострадалите села, както и пострадалата общинска и държавна инфраструктура. В рамките на закона има механизми, добави още Янев и призова общинските власти възможно най-бързо да задействат комисиите, които оценяват щетите, за да може бързо да се реагира и да ги подпомогнем.

Вицепремиерът Гълъб Донев посочи, че с предвидената сума от 540 лв. не е достатъчна да компенсира семействата на загиналите при изпълнение на служебния си дълг, защото не може да компенсира това, което двамата служители биха допринесли.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button