Факултет по ветеринарна медицина подготвя Медицинският университет в Плевен

Медицинският университет /МУ/ в Плевен подготвя откриването на пети факултет – по ветеринарна медицина. Това обявиха днес в Пресклуба на БТА ректорът на висшето училище, проф.д-р Добромир Димитров и акад. Григор Горчев.

„Според националната карта на висшето образование у нас Северозападният регион и нашият университет се намират в благоприятна ситуация за развиване както на нови дисциплини, сред които и хибридни с други висши училища, така и на структурни единици на университета“, подчерта проф. Димитров.

Той посочи, че в Плевенска област се наблюдава тенденция на застаряване на ветеринарните лекари и има нужда от все повече млади специалисти. „60 на сто от практикуващите с продуктивни животни ветеринари в региона са в пенсионна или предпенсионна възраст, на национално ниво процентът е 50“, коментира ректорът. В същото време приемът на студенти по ветеринарна медицина е недостатъчен, а търсенето надвишава предлагането на такива лекари.

Според проф. Димитров новият факултет ще допринесе за развитието на животновъдството и земеделието в региона.

Ръководството на МУ-Плевен е направило първа стъпка за реализиране на идеята си като е внесло предложение до Общината да бъде предоставен безвъзмездно терен до Втора клинична база за изграждане на новия факултет. Освен учебен корпус се планира да бъде построено общежитие за студентите, както и спортен комплекс на открито.

Проектирането, изграждането и обзавеждането на новия факултет ще бъде финансирано със собствени средства на висшето училище, държавна подкрепа и външни източници.

Проф. Димитров подчерта, че голяма част от дисциплините в учебния план на ветеринарна медицина се изучават и преподават в МУ-Плевен. Освен прием на български студенти се планира и такъв за чуждестранни, за което има интерес.

„Развитието на университета означава развитие на общината, на града, на общността“, заяви проф. Димитров.

Акад. Горчев коментира, че разкриването на факултет по ветеринарна медицина е пътят за развитие на университета, който от медицински да стане плевенски университет и така да разшири сферите си за обучение на студенти. Той съобщи, че досегашният председател на Конституционния съд проф. Борис Велчев е поканен в настоятелството на висшето училище.

МУ-Плевен обучава студенти в четири факултета – „Медицина“, „Фармация“, „Здравни грижи“ и „Обществено здраве“, както и в Медицинския колеж. Около 3000 са студентите, от които 1100 са чуждестранните.

Източник:
www.bta.bg
Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button