Ивет Горанова е спортист номер 1 на България за 2021

Ивет Горанова бе избрана за Спортист на годината на България. Олимпийската шампионка в каратето спечели с минимална разлика с другата олимпийска шампионка от Токио – състезателката по бокс Стойка Кръстева.
Горанова получи 1265 точки, а непосредствено след нея се нареди Стойка Кръстева с 1241 точки.
Призовата тройка за 2021 година допълва сребърната медалистка от игрите в Япония Антоанета Костадинова (спортна стрелба).
В 64-ото издание на анкетата, организиарана от Нове АД Холдинг, взеха участие 133-ма журналисти от 54 печатни и електронни медии. За да бъде осигурена максимална коректност на вота Нове АД Холдинг за поредна година организира анкетата в тясно партньорство с Българската асоциация на спортните журналисти.

Ето и челната десетка на „Спортист на годината на България“ за 2021-а:
1. Ивет Горанова (карате) – 1265 т.
2. Стойка Кръстева (бокс) – 1241 т.
3. Антоанета Костадинова (спортна стрелба) – 995 т.
4. Тайбе Юсеин (борба) – 745 т.
5. Евелина Николова (борба) – 721 т.
6. Карлос Насар (вдигане на тежести) – 482 т.
7. Йосиф Миладинов (плуване) – 459 т.
8. Биляна Дудова (борба) – 415 т.
9. Боряна Калейн (художествена гимнастика) – 134 т.
10.Христо Христов (вдигане на тежести) – 111 т.

Безапелационно в категорията „Отбор на годината“ за номер 1 през 2021-а бяха избрани „Диамантените момичета на България“ – Националният ансамбъл по художествена гимнастика с 1 230 т. На игрите в Токио Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова записаха имената си в историята като първите олимпийски шампионки на България в художествената гимнастика. „Космическият“ български ансамбъл бе безапелационен и на Олимпийските игри, подарявайки на цяла България чувството за сплотеност и гордост.

Извелата ансамбъла до историческата олимпийска титла Весела Димитрова бе избрана за номер 1 от редакциите на 37 медии в 38-ото издание на ежегодната анкета „Треньор на годината“, организирана от дългогодишните партньори от в. „Труд“. Тя събра 168 точки и бе посочена на първо място в анкетите на 31 медии от общо гласували 37. Димитрова печели анкетата за трети път след 2017-а и 2019 г. По традиция победителят ще получи картина на български автор, която тази година е от Богдан Бондиков.

Християн Стоянов (лека атлетика) стана „Спортист с увреждания“ за 2021 година с 890 т. Той спечели сребърен медал на параолимпийските игри в Япония в бягането на 1 500 м Т46.

Ивет Горанова и Ангел Ленков са спортист и треньор на годината на Плевен

В „младата“ категория „Награда на публиката“ българите избраха Ивет Горанова. Своя вот дадоха над 3 000 спортни фенове от цялата страна, като един от тях ще спечели и специална награда от Нове АД Холдинг – смартфон Apple iPhone.

Статуетките ще бъдат връчени на всеки един от победителите лично след Нова година при спазване на всички противоепидемични мерки. Заедно с призьорите от тази година, своята статуетка ще получи и Спортист №1 за 2020 – Цветана Пиронкова. Предвид пандемичната ситуация през декември миналата година нямаше възможност най-добрата ни тенисистка за 2020 г. да бъде наградена.

Back to top button