Как да се ориентираме в голямото разнообразие от отвертки

Всеки от нас знае какво е отвертка. Отвертката има доста прост дизайн и изключителна функционалност.

Изглежда, че е доста трудно да се направи грешка с избора на такъв инструмент. И в същото време можете да намерите десетки и стотици видове и вариации на отвертки от различни производители, материали и крепежни елементи.  Нека разгледаме основните видове отвертки.

Видове отвертки

В момента се разграничават следните основни видове отвертки, като се вземе предвид формата на крепежните елементи, за които са предназначени:

 1. Плоска отвертка (SL маркировка) е съвременна версия на изобретението на Да Винчи. Тази опция се нарича още права шлицова отвертка, тъй като работната й част е подобна на плоско острие. Отвертката е предназначена за фитинги с подходяща форма, но в някои случаи може да се използва и при работа с винтове, винтове и самонарезни винтове с различна форма.
 2. Отвертката Phillips (PH) има заострен връх. С негова помощ можете да развиете-затегнете крепежни елементи с кръстообразен слот. Дизайнът на такава отвертка предполага по-голям брой точки на контакт с монтажната повърхност в сравнение с плосък аналог. Това помага да се развие повече сила при работа, осигурявайки по-надеждна връзка.
 3. Звездообразна отвертка (TORX) наподобява шестолъчна звезда в напречното сечение на профила на работната част. Оттук идва и името. Такива отвертки са популярни при ремонта на различни видове електроника и домакински уреди и затова подобен инструмент се среща по-често сред майсторите на сервизни центрове.
 4. Шестоъгълната отвертка (HEX) има шестоъгълна форма в напречното сечение на работната част, което позволява да се развие сила 10 пъти повече, отколкото в случай на използване на отвертка Phillips. Обикновено се използва във връзка с обекти, които са под напрежение.

На пазара можете да намерите и по-малко популярни видове отвертки, които се различават структурно, като правило, само във формата на върха за различни опции за монтаж.

Съществуват и други варианти на класификацията на отвертки. Например по област на употреба:

 1. Стандартната отвертка не се различава по допълнителни функции и ви позволява да работите само с определен тип крепежни елементи.
 2. Диелектричната отвертка има дръжка, покрита със специален изолационен материал. Това ви позволява да работите с монтажи под напрежение до 1000 V (понякога повече).
 3. Универсална отвертка (с битове) структурно наподобява гаечен ключ. Работната част на такъв инструмент се заменя, като се вземе предвид необходимото закрепване.
 4. Отвертка за часовник (за прецизна работа) е инструмент с миниатюрен накрайник за работа с електроника, домакински уреди, часовници и др.
 5. Ударна отвертка помага да се справите с крепежни елементи, които не могат да бъдат изтеглени от друг инструмент. Необходимо е да се удари края на такава отвертка с чук, който помага за завъртане на инструмента. По правило няколко бита за крепежни елементи от различни видове се доставят с ударна отвертка.

Критерии за избор на отвертки

Когато избирате отвертка, на първо място е логично да започнете от формата и размера.

Освен това трябва да се вземат предвид следните параметри :

 1. Дължината на вала е разстоянието от дръжката на инструмента до неговата работна част. Дългата отвертка е за предпочитане при работа с крепежни елементи на труднодостъпни места, до които няма свободен директен достъп. Отвертка с къса дръжка помага да се развие повече сила при натискане на нейния край, което е по-вероятно да се справи дори с „заседнали“ крепежни елементи.
 2. Диаметърът на дръжката. Отвертката с дебел дръжка обикновено е предназначена за по-големи крепежни елементи. Диаметърът обаче може да се различава за подобни модели. В този случай инструмент с дебел дръжка изглежда за предпочитане. По-силно е. От друга страна, например, когато работите с електроника и домакински уреди, често можете да стигнете до желания винт само чрез потапяне на отвертката в специален жлеб. В този случай инструментът трябва да има прът с необходимия диаметър.
 3. Материал на производство . В продажба можете да намерите инструменти, изработени от различни видове стомана (хром ванадий, хроммолибден и др.). Потребителските характеристики на тези формулировки са сравними. Дефектите на конкретен модел ще „изплуват“ само по време на употреба. Затова препоръчваме визуално да оцените здравината на отвертката. Инструментът трябва да създава впечатление за надежден и качествен продукт.
 4. Материал на дръжката (метал, дърво, пластмаса, гума). От гледна точка на ергономичността и безопасността, отвертка с гумена дръжка е за предпочитане. Такъв инструмент няма да се плъзга в ръцете и, ако е необходимо, ще ви предпази от токов удар.
Проверете също
Close
Back to top button