Когато голяма част от населението е имунизирана за дадено инфекциозно заболяване, включително и COVID-19, вероятността то да се разпространи при контакт е много малка

Когато голяма част от населението е имунизирана към дадено инфекциозно заболяване, включително и COVID-19, вероятността то да се разпространи при контакт е много малка. Това се нарича „колективен/стаден имунитет“. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Ваксинацията намалява риска от разпространение на заболявания като предпазва имунизираните лица и непряко защитава тези около тях, които са уязвими към заболявания, но поради някаква причина не могат да се ваксинират /не са достигнали възрастта за съответната имунизация или имат алергия към някоя от съставките на ваксините/.

Високото ваксинално покритие срещу COVID-19 ще намали социалната, психологическата и финансовата тежест, които донесе след себе си пандемията от коронавирусната инфекция. Колкото повече хора се ваксинират срещу COVID-19, толкова по-малко ще са пациентите в лечебните заведения. Това означава по-малък натиск върху здравеопазването и системите за социални грижи и възможност всички да водим пълноценен живот, включително да учим и да работим свободно и безопасно.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button