Медицинският университет в Плевен ще отбележи 47 години от основаването си с две тържествени промоции

Медицинският университет в Плевен ще отбележи 47 години от основаването си с две тържествени промоции на Випуск 2021, съобщиха от висшето училище.

С Решение на Академичния съвет датата 31 октомври е утвърдена като официална за Празник на университета поради факта, че на 31 октомври 1974 г. се е състояло тържественото му откриване.

На 4 ноември от 11:00 ч в Телекомуникационен ендоскопски център ще се състои тържествено дипломиране на възпитаниците на Медицинския колеж – най-старото медицинско училище в града, около което впоследствие се създава университетът. Своите дипломи ще получат 64 професионални бакалаври – медицински и рентгенови лаборанти, помощник-фармацевти и медицински козметици. Броят на отличниците от Випуск 2021 на колежа е 14. С най-висок успех завършва Саша Ангелова /5.95/, специалност „Медицинска козметика“.

На 5 ноември от 11:00 ч, отново в Телекомуникационен ендоскопски център, Факултет „Здравни грижи“, ще се дипломира тържествено Випуск 2021 от 67 медицински сестри и акушерки, 10 от тях са с отличен успех. При медицинските сестри с най-висок успех е Весела Георгиева /5.74/, а при акушерките Михаела Цветанова /5.82/.
Още едно събитие е посветено на празника на университета. На 2 ноември ще бъде открит барелеф на първия ректор – проф. д-р Недко Кючуков, ръководил МУ-Плевен в продължение на 12 години. Той е основател на неврохирургичните клиники във Варна и Плевен, разкрива първите 24 катедри, 14 от които са клинични, извършва реконструкция на Окръжна болница в университетска база. По време на неговото управление е построено студентско общежитие с 250 легла, изградена е спортна зала. Проф. Кючуков е извършил над 6000 черепно- и гръбначно-мозъчни операции и е обучил хиляди студенти и специализанти.

Всички планирани събития ще се провеждат при спазване на противоепидемичните мерки, като присъстващите е необходимо да притежават Европейския цифров COVID сертификат или аналогичен на него, добавиха от МУ-Плевен.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button