Маските и дезинфектантите-най-опасните продукти за 2020 година

Най-опасните продукти за 2020 г. са били маски и дезинфектанти. Това сигнализира системата за бързо реагиране на Европейския съюз. Годишния доклад на Safety Gate доказва това.

9% от всички сигнали, събрани през 2020 г., се отнасят до продукти, свързани с Covid-19: хигиенни маски, които би трябвало да предпазват, но не го правят, дезинфектанти, съдържащи токсични химикали – например метанол, или UV дезинфектанти.

След началото на пандемията се обръща внимание на групи стоки, касаещи личната защита, Той даде пример със спирт за горене, който е бил предлаган като дезинфектант, който би довел да предпазване от коронавирус.

Имало е случаи, в които след уведомление на Агенция „Митници“ е бил спиран вносът на лични предпазни средства, поясни Маргаритов в предаването „Хоризонт до обед“. По думите му има доста добро взаимодействие и с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Когато на нашия пазар е установена стока, която представлява опасност, се подава нотификация. За миналата година България е на второ място в системата Safety Gate по последващи действия, посочи Димитър Маргаритов и определи това като добра активност.

Комисията за защита на потребителите е публикувала изследване на Европейската комисия. То съдържа препоръки към желаещите да си изработят предпазни средства в домашни условия. Споменато е на кои материали да обръщаме внимание, кои материали да избягваме.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button