Най-висока заболеваемост от COVID-19 има в Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник

С най-висока заболеваемост от COVID-19 е Плевен

Най-висока заболеваемост от COVID-19 има в областите Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник, посочи по време на брифинг в Министерския съвет главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Най-ниска заболеваемост от вируса се отчита в областите Търговище, Видин, Кърджали, Разград и Добрич. Тези области взеха решение за налагане на локални допълнителни мерки – преминаване на децата към електронно обучение, носене на предпазни маски на открито, ако има струпване на хора, ограничаване на работното време на заведения и ограничаване на посещенията в спортни зали.

Вълната е налице навсякъде, особено в Централна и Източна Европа, както и на Балканския полуостров, допълни още Кунчев. По думите му, България се нарежда на 16 място по заболеваемост в ЕС и на пето – на Балканите.

Поне от 14 дни има експоненциално нарастване на броя на случаите и сме на нивото на 5 ноември миналата година, посочи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. При данните за починалите има много стръмно покачване, което не се е отбелязвало от септември 2020 г. По думите му, нарастването на седмична база е около 53 процента, което е силно обезпокоително. Има болници, в които вече са изчерпани леглата, като във ВМА има само пет свободни легла.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button