Откриха ново лекарство срещу COVID-19

Лекарство срещу Covid-19, което ще бъде от вида „Тамифлу“ за пандемията, е имало положителни резултати в проучване, каза един от разработчиците на лекарството от „Ridgeback Biotherapeutics“ и „Merck & Co“. Хапчето намалило инфекциозния вирус, вследствие петдневно лечение.

Съобщението е направено от „Ridgeback“ на виртуална среща на учени по заразни болести. Даден е ход и на допълнително проучване на антивирусния препарат. Ако то се окаже ефективно да лекува хора с Covid-19, ще подкрепи ограничения към момента запас от препарати. Следователно ще бъде първият орално приеман антивирусен препарат.

Повече от година след пандемията, пациентите с Covid-19 имат малко възможности, пише щатското издание. Засега един препарат е разрешен за употреба: „Ремдесивир“ на „Gilead Sciences“ Inc. Той показва, че дава средна полза при вече настанени в болница пациенти.

Лекарството „Молнупиравир“, може да изпълни важна роля, като помага и на болни на домашно лечение.

Експертите търсят нови лекарства, за да се подобри ефективността на малкото налични в момента препарати. Те усилено търсят и терапии, които са ефективни срещу новите варианти на коронавирус.

„Молнупиравир“ атакува тази част от вируса, който му помага да се възпроизвежда, Проучването е в среден стадий или във фаза 2, като изследва ефекта на различни дози „Молнупиравир“ при хора, които са развили симптоми на Covid-19 през предходната седмица.

Тестовете не са открили инфекциозен товар при нито един от доброволците от проучването, които са приемали „Молнупиравир“ два пъти на ден след петдневно лечение. Съобщението е от Ridgeback на конференцията. Резултатите показват, че лекарството предотвратява новия коронавирус в организма.

Констатациите също така предполагат, че лекарството може да намали тежестта на заболяването, заявява д-р Холман, който е главен директор на инвестиционната компания „Ridgeback Capital“.

До края на този месец може да има междинни резултати от две изпитания на късен етап, изследващи дали „Молнупиравир“ помага на болни от Covid-19, съобщава „Merck“.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button