РЦТХ – Плевен реализира европроект за събиране на плазма, има готовност за четвърта вълна от COVID-19

Районният център за трансфузионна хематология /РЦТХ/ в Плевен реализира европейски проект за повишаване на своя капаците за събиране, съхраняване и изследване на реконвалесцентна плазма. Това съобщи в пресклуба на БТА д-р Нели Досева – директор на центъра.

Дейността е финансирана от ЕС, представляван от ЕК, и е свързана с ефективното лечение на коронавирус. Плазмата има ефект, когато се прилага в началото на заболяването, поясни д-р Досева. Отделените европейски средства за целта са 36 милиона евро, от тях 354 000 евро са предоставени на Плевен, уточни тя. Плевенският център, единствен от сродните в страната, получи одобрение от евроинституциите за финансирането, каза директорът на центъра.

В Плевен вече действат два специализирани апарата за събиране на плазма, които дават възможност за даряване на по-големи количества от един дарител. Центърът е снабден с тестове, с донорски столове, с компютърна техника. Повишена е квалификацията на четирима лекари и 7 медицински сестри за работа с апаратурата.

Създадено е депо за плазма, разполагащо с резерв от 133 единици – срокът на годност е 2 години. Така сме подготвени за четвърта вълна на коронавирусната епидемия, каза д-р Досева. По думите й за събиране на резерва са дарили плазма работници от заводите „Илинден“ и „Мизия“, от Медицински университет, университетска болница „Д-р Г.Странски“. Едно даряване на плазма протича за 30-40 минути, а възстановяване е много бързо – по-кратко, в сравнение с това след кръводаряване, каза д-р Досева. От центъра в Плевен са готови да приемат нови дарители като гарантират, че даряването е напълно безопасно.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button