Румен Радев: Важно е да има ясни мерки на правителството за справяне с пандемията от коронавирус, целта не е да затваряме бизнеса и държавата

Важно е да има ясни и надлежно разписани мерки и действия на правителството за справяне с пандемията от коронавирус. Целта не е да затваряме бизнеса и държавата, а да се знае какво може да се направи, че да остане в максимална степен да функционират държавни учреждения, бизнес и системата на образованието.

Това каза президентът Румен Радев на работната среща на „Дондуков“2 за развитието на пандемията от коронавирус у нас и необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна.

Видяхме какво означава и какви са последствията да се управлява пандемията при предишните вълни – неадекватно, некомпетентно, с безхаберие, с хаос на мерките, без критерии и план, с използване на НОЩ като параван за користни политически цели и решения, каза още държавният глава.

Румен Радев поздрави МЗ в лицето на служебния здравен министър, че не само за кратко време е извършен задълбочен анализ на справянето с предишните вълни, но за първи път имаме подробен план с ясни критерии и показатели какви мерки трябва да се прилагат и как да се действа, какво осигуряване трябва да има, как да се разгърне здравната система, за да се минимизират последствията от пандемията.

Президентът цитира данни, според които до момента България е на трето място в ЕС по смъртност, но при значително по-висока заболеваемост, и на 8 място в света сред 222 страни. Това е много тревожно за всичко извършено до момента от здравната система и държавното ръководство за справяне с пандемията, коментира Радев. Хиляди българи загубиха живота си , затова е важно да имаме ясна информационна кампания, хората и институциите трябва да знаят какво и как се прави, каза още президентът.

Румен Радев очаква на срещата днес да се чуе каква е готовността на здравната система като леглова база, екипи, осигуреност с медикаменти и консумативи, с необходимото оборудване, каква е запасеността на аптечната мрежа с лекарства за домашно лечение, планът за привеждане на болниците в необходимото състояние за т.нар чисти отделения от Ковид, дали единния протокол за лечение и диагностика е стигнал до всички болници. Всичко това са критично важни неща, защото при евентуална нова вълна всеки българин трябва да може да намери в аптечната мрежа необходимите лекарства, да може да стигне с Бърза помощ до съответната болница и всеки българин трябва да може да бъде настанен в болница при необходимост, каза Радев и допълни, че това е най-важното условие, за да се справим с кризата.

Президентът очаква да чуе и лични гаранции на здравния министър за „осигуряване на спокойни, нормални условия за работа на лекарите и медицинските специалисти“ и как те ще се чувстват оценени морално и материално при тяхната високоотговорна дейност. Радев очаква и пълна мобилизация на МЗ за организацията за посрещане на евентуална вълна.

В срещата участват служебният премиер Стефан Янев, вицепремиертът по икономическите и социалните политики и министър на социалната политика Гълъб Донев, министрите на здравеопазването, на финансите, на образованието и науката, на туризма – Стойчо Кацаров , Асен Василев, Николай Денков и Стела Балтова.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button