Смъртен случай е причина за спиране на имунизациите с „Астра Зенека“

Имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“ спира след смъртен случай. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов пред УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

След поставяне на ваксина е починала 57-годишна жена. Жената е починала в дома си, в 3.00 ч. след полунощ, ваксинацията е извършена вчера в 12.00 ч., съобщи проф. Ангелов.

„Жената се прибира без никакви оплаквания, но вечерта получава остър задух. Повикан е бил екип от Спешна помощ, които пристигнали своевременно и установяват смъртта“, обясни министърът.

Ангелов уточни, че починалата жена е имала множество придружаващи заболявания, с наднормено тегло и сърдечна операция. По думите му тя не е ваксинирана със спряната партида на ваксината. Категорично няма образуване на тромби.

Спирането на ваксинацията е превантивна мярка, уточни проф. Костадин Ангелов.

„Искам да стане ясно на всички, че това е една превантивна мярка, за да можем да сме сигурни, след 7 дни, когато излезе заключението на съдебните медиците, да вземем окончателно решение как продължаваме с ваксинацията на „Астра Зенека“, каза още той.

Няма официални данни, които да доказват причинно-следствена връзка между имунизацията и настъпилата смърт на жената. Министър Ангелов призна също, че не очаква и да бъде открита такава.

„Работната диагноза към този момент е остра сърдечна недостатъчност с тежък белодробен оток . Взели сме всички изследвания и чакаме резултата“, съобщи доц. Павел Тимонов.

Борисов разпореди имунизирането с ваксината на „Астра Зенека“ да бъде спряно

Решението за спиране на имунизацията с тази ваксина има една единствена цел – превенция, каза още министърът. То е било взето на работно заседание при премиера тази сутрин.

Хората, които са се записали за ваксинация, ще бъдат информирани какво следва.

„Обръщам се към българските граждани да бъдат спокойни, тази ситуация да не се използва за политически спекулации или насаждане на страхове. Във всеки един момент, когато получим информация, я представяме веднага пред вас, без да крием абсолютно нищо. Ситуацията се мени с всеки час, във всеки един момент това, което с разполагаме, вземаме решение и го представяме пред вас“, апелира здравният министър.

Днес у нас са пристигнали 80 000 дози от ваксината на „Астра Зенека“. Те ще бъдат складирани в „Бул Био“ и ваксинацията ще продължи след като се произнесе нашата Агенция по лекарствата. Ваксинацията в страната ще продължи с наличните ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“.

„Ще изчакаме до следващата седмица комитетът, който е към Европейската агенция по лекарствата да се произнесе официално, за да можем да продължим ваксинацията на територията на страната“, заяви проф. Ангелов.

Богдан Кирилов: Малко над 800 са случаите на нежелани реакции след ваксините у нас

Временно ще бъде спрян електронният регистър, всички ще получат известия и ще бъдат служебно записани, каза още проф. Костадин Ангелов. Той посочи, че нежеланите лекарствени реакции са около 3 на 1000, но те са стандартни.

Източник:
bntnews.bg

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button