В Плевен Медицинският университет ще е домакин на виртуален симпозиум по лапароскопска и роботизирана хирургия

В Плевен Медицинският университет /МУ/ ще е домакин на виртуален симпозиум на Световната Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия, съобщиха от висшето училище.

Осем водещи световни хирурзи ще представят утре, 15 септември, последните тенденции в лапароскопската и роботизираната хирургия. Това ще стане чрез теоретична част от лекции и излъчване на хирургия на живо – операции в реално време от Celebration Hospital FL, USA.

Виртуалният симпозиум е ключов момент от научната програма на 18-то издание на Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари, която се провежда от 13 до 17 септември в Телекомуникационния ендоскопски център на МУ – Плевен. Във връзка с ограниченията заради COVID-19 конференцията се провежда в хибриден формат и при спазване на всички противоепидемични мерки.

Регистрираните участници са 112. Те ще представят 48 доклада по тематични направления – хирургия, ортопедия, урология, вътрешни болести, акушерство и гинекология, педиатрия, неврология, неврохирургия, психиатрия, докторанти, вария, постери и фармация. Форумът посреща виртуално участници от осем държави – Македония, Румъния, Украйна, Полша, Индонезия, Судан, Египет и Йордания.

Традиционно конференцията привлича интересът на участници от всички медицински университети в страната.

По време на научния форум ще се проведе и „Есенно училище по иновации в медицината“ с акцент върху актуални проблеми и тенденции в консервативното и хирургично лечение на сърдечно-съдовите заболявания и рака на гърдата.

В хода на конференцията, на 15 и 16 септември, ще бъдат изнесени и поредица от лекции от видни представители на медицинската наука у нас и в чужбина като проф. Георги Момеков, д-р Осама Махмуд Ал-Одат и д-р Ивайло Ненов.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button