В Плевен отвори врати кабинет по фетална медицина за най-добра диагностика на плода и майката

В Плевен отвори врати кабинет по фетална медицина за иновативна диагностика на плода и майката. Новата придобивка се намира в университетска болница „Света Марина“, съобщиха за БТА от здравното заведение.

Идеята е да се осигурят най-добри грижи за плода и майката чрез оценка на растежа(включително аномалии), както и консултиране и подкрепа за бъдещи родители. Кабинетът разполага с един от най-новите апарати на GE Healthcare -Voluson E8 и е специализиран в допълнителни грижи и за пациентки, които преди това са имали бременност с фетални аномалии или които имат проблеми с настоящата си бременност. За целта ще се използва 2D-ехография и 3D-4D ехография.

Ръководител на кабинета е д-р Габриела Панайотова. Тя поясни, че чрез скрининг теста за хромозомни аномалии се определя точният срок на бременността и вероятният термин на раждане. Измерва се дължината на плода, извършва се ранна оценка на основните органи и структури на плода, позволяваща ранна диагноза на големи аномалии, детерминиране на многоплодни бременности, което е от изключителна важност за проследяване на пациентите. Прегледът в първи триместър на бременността включва и скрининг тест за високо кръвно по време на бременността с цел откриване на високорискови пациенти.

Д-р Габриела Панайотова е акушер-гинеколог, завършил успешно 2-годишен курс на специализация по фетална медицина под ръководството на проф. Кипрос Николаидес – баща на феталната медицина. По време на специализацията си в Fetal Мedicine Research Institute към King`s College Hospital /Лондон, Великобритания/, д-р Панайотова е придобила компетентности, които вече прилага в Плевен – най-големият университетски медицински център в Централна Северна и Северозападна България.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button