В Плевен предстоят спектакли с обичани актьори

В Плевен след локдауна Драматично-кукленият театър „Иван Радоев“ ще представи през април поредица от спектакли с популярни от сцената и екрана актьори. Това съобщиха от културния институт.

За 5 април е насрочена официална церемония по награждаването на победителите от 11-тия Национален конкурс за драматургия на името на Иван Радоев За същата вечер е обявена и премиера на нова българска пиеса – „Пустония“ от Мирослав Христов. Авторът има приз от 10-тото издание на конкурса. Спектакълът е постановка на Ованес Торосян с участието на актьорската трупа на Плевенския театър.

Два дни по-късно ще бъде показана за първи път в Плевен пиесата „Дойдох си“ от Йонка Илиева. Тя разказва за съдбата на българин гурбетчия. Спектакълът е със специалното участие на актьора Васил Драганов и е постановка на Шуменския театър. Сценичният вариант е дело на Димитър Димитров.

Голям е интересът и към следващото заглавие – класическата българска комедия „Вражалец“ от Ст. Л. Костов. Комедията ще бъде предсъавена на сцената на 12 април. Обичаните актьори – Любо Нейков, Станимир Гъмов, Албена Павлова и Деси Бакърджиева ще радват зрителите.

На 26 април е предвидено поредно представление на друга българска класика – „Рейс“ от Станислав Стратиев. Адаптацията на текста и режисурата е на Здравко Митков. В тази продукция също се изявяват известни актьори.  Това са-Мартина Вачкова, Тончо Токмакчиев, Йоана Кирчева, Антъни Пенев, Асен Данков, Адриан Филипов и Георги Енчев.

През април се очаква и премиерно заглавие „Ученикът на смъртта“ – спектакъл с кукли, създаден по полска народна приказка от режисьора и автор на адаптацията Денис Симеонов.
Освен посочените заглавия в афиша има още представления за деца и възрастни.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button