В Плевен продължават записванията за безплатна диагностика на рак на гърдата

В Плевен продължават записванията за безплатна диагностика срещу разпространението на рака на гърдата. Кампанията е организирана до края на месеца от високотехнологичната болница „Сърце и Мозък“ в областния град, съобщиха от лечебното заведение.

Специалистите апелират жените да се възползват от безплатния скрининг, тъй като открито навреме злокачественото заболяване може да бъде излекувано. От болница „Сърце и Мозък“ в Плевен посочват, че Клиниката по обща и онкологична хирургия и другите структури с онкологична насоченост са внедрили най-съвременните методи за диагностика и лечение на жените със заболявания на млечните жлези, като осигуряват комплексен, мултидисциплинарен подход на високо ниво.

Особено важно е след навършване на 40 години жените да извършват ежегодни профилактични прегледи – мамографии и преглед от хирург, изтъкват експертите. Като се позовават на данни от Световната здравна организация те отбелязват, че към края на 2020 г 7.8 млн. жени живеят с диагнозата „рак на гърдата“ през последните пет години, което го прави най-разпространеният тип рак. В България всяка година се диагностицират oколо 3500 жени с това злокачествено заболяване.

Предварителното записване се извършва в Клиниката по онкологична и обща хирургия на болница „Сърце и Мозък“ в Плевен чрез сайта в интернет.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button