Влез във форма с лесни упражнения за отслабване у дома

Когато нямаме време или възможност да бъдем във фитнеса, единственият вариант да поддържаме форма са упражнения за отслабване вкъщи.

Предимството е, че сами избираме времето, продължителността и последователността на натоварването. Но от друга страна, трябва да сме много по-мотивирани и отговорни пред себе си, спазвайки режим в името на нашето здраве.

Силовите физически натоварвания определено не са за всеки. Уредите не винаги са задължителни за успешна тренировка. По-важни са правилните упражнения, които раздвижват всички мускулни групи с цел максимално изгорени калории. Гимнастиката у дома има достатъчно предимства, за да даде добри и видими резултати. Необходимо е само да бъде изпълнявана правилно и с нужното постоянство.

Вкъщи може да се тренира всеки ден, но ако все пак ангажираността не го позволява, физическа активност от поне три пъти седмично може да гарантира балансиране на телесната маса. Инструкторите съветват, упражненията да не се изпълняват с резки движения, бързината да не е фактор, но за сметка на това да има системност и повторяемост, за да се постигне елиминиране на мастните натрупвания.

tsg 1

Ето и няколко нетрудни упражнения, приложими вкъщи:

Популярният и ефективен „супермен”

Упражнението е може би най-добрият вариант да стегнем едновременно гърба, корема и бедрата. Легнете по очи на земята, изпънете хубаво тялото, а ръцете протегнете напред покрай главата. Бавно започнете да повдигате едновременно краката и ръцете. Опитайте се да ги задържите във въдуха. Отначало ще е трудно, но останете в това положение поне за няколко секунди. В следващите дни постепенно увеличавайте времете като изпълнявате упражнението по няколко пъти от стартова позиция.

Зиг-заг
Зиг-заг

Останете на земята, но се обърнете и седнете удобно. После се облегнете на лакти, леко повдигнете гърба и едновременно с това се опитайте да задържите двата си крака изправени. Започнете да повдигате ту единия, ту другия като образувате зиг-загови движения. Освен напрежението върху бедрата, паралелно ще стегнете и мускулите на корема.

Упражнение – Полусвещ за начинаещи

Това е една от практикуваните пози в гимнастиката, препоръчителна за подобряване на кръвообращението, храносмилането и стягането в областта на проблемите зони при наднормено тегло – талията, седалището и бедрата. Отново легнете на земята по гръб, дишайте равномерно. По-добре да започнете с по-лекия вариант като подпрете краката си на стена. Когато свикнете с упражнението, ще може да го изпълнявате без да се опирате никъде. Целта на позата е да поставите краката си на високо. Ако използвате стена, добре преценете на какво разстояние от нея трябва да застанете. Може да си пригответе хавлии или възглавничка за опора под кръста. Правилното изпълнение изисква седалището и петите да опират в стената. При варианта без стена – повдигате краката заедно вертикално нагоре. За максимален резултат е необходимо да може да сте в тази позиция по 10-на минути на тренировка.

Упражнение - Полусвещ за начинаещи

Упражнения – Колене към гърдите

След позата свещ отново легнете по гръб и се отпуснете максимално. После бавно сгънете двата крака в коленете и ги придвижете заедно към гърдите, притискайки с бедра коремната област. Обхванете краката с ръце и опитайте да се задържите в това положение, докато броите до 10. После се върнете в изходна позиция и повторете отново. След няколко тренировки изпълнявайте упражнението минимум по 5 пъти. Ще задвижите едновременно мускулите на крайниците, ще стегнете корема и таза.

Упражнения – Планк

Довършете серията с упражнението, което звучи сложно, но е елементарно за изпълнение. Обърнете се с лице към земята, подпрете се с лакти, които да са точно под раменете. Изпънете добре тялото, за да образува права линия от главата до петите. Подпирайте краката си на пръсти и максимално задръжте позицията. От това упражнение лесно преминете към изпълнение на няколко лицеви опори за финал.

Упражнения - Планк

Независимо от вида на упражненията помнете, че всяка тренировка не само помага да отслабнем, но подобрява психическото и физическото здраве . Калкото по-добре се чувстваме, толкова по-добре изглеждаме!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button