Защо да изберем аюрведа терапии

Аюрведа е древна индийска система за природна и холистична медицина, чиито корени трябва да се търсят преди хиляди години. Това е цялостна система на лечение, която разглежда тялото, ума и душата в единство. Аюрведа не се противопоставя на традиционната медицина, а я обогатява и допълва. За разлика от официалната медицинска практика Аюрведа учи как да предотвратяваме заболяванията като премахнем причината за появата им и как да синхронизираме тялото си с околната среда, за да е в хармония с нея.

Ако искате да подобрите здравето си и да повишите качеството си на живот, изберете аюрведа терапии в Аюрведа Клиник Банско и в Аюрведа Клиник София.

Какво представляват Аюрведа терапиите?

Най-старото учение за здраве и дълголетие в днешно време е не по-малко актуално, отколкото в древността. Аюрведа показва отлични резултати както за профилактика, така и ефективно лечение на хронични заболявания. Индийската система използва различни средства, като диета, масажи, йога, лечение с естествени билкови лекарства и др., с които се постигат удивителни резултати при системна употреба.

Аюрведа разполага с богат набор от терапевтични въздействия, които се прилагат по лекарско предписание. Най-известни са двете системи Пурвакарма и Панчакарма.

Пурвакарма е набор от подготвителни терапии, които имат за цел да съберат токсините от периферията в централната част на тялото, където се намира храносмилателната система. Пурвакарма се прилага в две разновидности: Снехана – омасляване на тялото и Сведана – изпотяване на тялото.

Извършва се обтриване на тялото с билкови прахове, омасляване с различни видове лечебно билково олио, сауна, топли компреси и термични процедури. Пурвакарма e метод, който подготвя тялото за следващото въздействие с Панчакарма.

Терапията Абянгам е подготовка за всички останали процедури. Абянгам представлява лек масаж с омасляване на тялото. С Абянгам се постига релакс на тялото и ума, като терапията помага за отстраняване на блокажите в енергийните канали. Терапията подготвя тялото за детоксикация с помощта на процедурата Васти.

аюрведа терапии сн.2

Терапията Сарванг Башпасведа се извършва с пара, която е обогатена с лечебна отвара или билки. Прилага се винаги след терапията Абянгам. При тази процедура тялото се разполага в парна кабина до зоната на раменете. Лечебната пара отворя каналите, за да излязат токсините от тялото. Терапията подобрява кръвообращението, стимулира нервите и намалява чувството на тежест в тялото.

Терапия Сарванг Башпасведа
Терапия Сарванг Башпасведа

Чама Кизи е терапия, с която се предизвиква потене чрез използване на торбички от памучен плат, пълни с лечебни билки. Чрез Чама Кизи (Пинда сведа) се отварят енергийните канали и се стимулират телесните тъкани. Това е процедура, която се прилага само на тялото и се използва за локално извеждане на токсините и стимулиране на активността на нервите.

Терапия Чама Кизи
Терапия Чама Кизи

Панчакарма е терапевтичен метод в Аюрведа , който е свързан с дълбоко вътрешно въздействие. Целта е извеждането на токсините от определена част на тялото, след като вече е било подготвено с Пурвакарма терапии. По този начин се коригира метаболизмът и физиологичните процеси, тялото се освобождава от тежките метали, неразградени остатъци от храна, радиоактивни агенти, свободни радикали и токсични вещества. Подобряват се храносмилането и общото здравословно състояние.

Аюрведичната медицина постига лечебния си ефект чрез взаимосвързаните въздействия на Пурвакарма и Панчакарма. Има пет основни метода в Панчакарма са: повръщане, поставяне на лечебни масла в носа, прием на слабителни средства, лечебна клизма и пречистване на кръвта.

Вамана представлява предизвикано повръщане, което помага за балансиране на енергията Кафа и изхвърля токсините от горната част на тялото.

Виречана е една от основните терапии по програмата Панчакарма, която е свързана с предизвикване на слабително действие с цел детоксикация. Редовното практикуване на Виречана помага да се подобрят метаболизмът и функциите на черния дроб.

Васти представлява лечебна клизмена терапия, като целта й е да балансира енергията Вата, да изхвърли натрупаните в тялото токсини и да подобри функциите на дебелото черво.

Нася или Шировиречана се изразява в поставяне на лечебно олио в носа с цел да се изчистят токсините от областта на главата.

Шировиречана
Шировиречана

Пречистването с Панчакарма помага на здравия човек да запази своето здраве, а на болния да го възстанови. Всички програми за лечение и профилактика са индивидуални за всеки човек. Пациентите постигат спокойствие и баланс чрез възстановяване на нормалното функциониране на организма. С Аюрведа терапиите се премахват повече от 50% натрупаните тежки метали и токсични вещества в организма. Като цяло тялото се подмладява, тонизира и започва да действа в естествения си ритъм. Терапиите подобряват потока на фината енергия прана, което има благотворен ефект за душата и ума.

Прилагането самостоятелно на отделни методи от Пурвакарма или Панчакарма не е препоръчително и може да доведе до влошаване на здравословното състояние. В Аюрведа клиник Банско и Аюрведа клиник София тези методи се изпълняват в точно определена последователност и под контрола на аюрведичен лекар или терапевт.

ayurveda terapii 7

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Свързани статии

Back to top button