Затварянето на училищата ще бъде на общинско ниво

На брифинг днес в Министерския съвет образователният министър проф. Николай Денков заяви,че зелен сертификат за системата на училищното и предучилищното образование няма да се прилага. Той, заедно със здравния министър д-р Стойчо Кацаров дадоха разяснения във връзка с новите мерки относно коронавируса, които влизат в сила до часове.

Денков заяви, че решенията за затваряне на училища ще се взимат по общини. 

Целта е незабавна реакция в местата, които попадат в тъмночервената зона. Така стана ясно днес следобед, че РЗИ обяви, че съгласно заповедта на здравния министър присъствените учебни занятия в училищата следва да бъдат преустановени от утре, 21 октомври.

„През последните две седмици има рязко нарастване на случаите на заразени, от месеци нашата грижа в МОН е да осигурим присъствено обучение, но без да подлагаме на висок риск живота и здравето на учениците и учителите. Министерството на здравеопазването има пълната ни подкрепа, че мерките, които предприема, ще се прилагат в нашата система“, категоричен беше Денков.

Новите противоепидемични мерки, касаещи представянето на зелен сертификат за посещения на развлекателни и спортни мероприятия на закрито, събудиха недоволство и изкараха хората на протест. Днес в София се състояха няколко проеста – на политически партии, които не одобряват „зеления сетрикат“ и на представители на работещите в здравеопазването, които са недоволни от заплащането си.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button