Здравният министър обяви кога се връщат в клас малките ученици

Министърът на образованието проф. Николай обяви, че най-рано децата могат да се върнат в клас на 10 ноември.

„Обединихме се около няколко решения – осигурените от МЗ тестове ще бъдат прилагани в училищна среда за всички ученици от 1 до 4 клас при заболеваемост от 500 до 100 000 души. От организационна точка децата могат да се върнат най-рано на 10 ноември. Работим те да се върнат в училище ако тестовете бъдат своевременно доставени от дистрибуторите, поясни министър Денков. „Работим в сряда те та бъдат на училище, ако бъдат доставени тестовете от дистрибуторите. След сключване на договорите имат тридневен срок, за да ги доставят, допълни той.

Медицински сестри, родители, медиатори, педагогически и непедагогически персонал ще се включат за да помагат при тестването – те трябва да имат валиден документ за ваксиниране или да се тестват два пъти в седмицата – за целта ще бъдат осигурени бързи антигенни тестове.

Децата ще се тестват всяка седмица в понеделник и четвъртък. В началото на дните ще бъдат отделени 30 минути за тестване при промяна на дневния режим – намаляване на учебните часове, междучасията или обедната почивка – по преценка на директорите и отговорните лица.

Минимален праг за завръщане на децата в клас е 50% на ниво паралелка желаещи да се тестват. Родителите трябва да са дали писмено сългасие, че искат децата им да бъдат присъствено в дадената паралелка, обясни министърът.

За учениците, нежелаещи да бъдат тествани, обучението се организира асихронно в зависимост от възможностите на учителите.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button